Bøker

Nordlandsbåten – en felles kulturarv

Vet du hva en nordlandsbåt er? Liker du å seile? Nordlandsbåten er rock’n roll. Det er en halvplanende båt som seiler hurtigere enn sin egen skrogfart. Høres det merkelig ut? Da bør du lese denne boka.

Denne trebåten, også kalt en tradisjonsbåt, ble rodd, fisket og seilt i Nord-Norge i flere hundre år. De høye stevnene gjør at mange forbinder den med vikingskip og det er utallige romantiske fremstillinger av hvor fantastisk denne båten ser ut. Så er det en god del fortellinger om hvor god den er å seile og hvor lettrodd den er. I denne boka viser vi hvordan den ble bygd, hvordan den ble brukt på Lofotfiske og hvordan den var en del av den flerkulturelle virkeligheten i Nord-Norge med samer, kvener og nordmenn. Vi forteller hvordan unge gutter ble innlemmet i fisket og hvordan de møtte draugen, en skapning som representerte de døde på havet. Hvorfor var det slik at et gjenferd utfordret gutter og menn? Hvis du vil vite det, sjekk ut boka.

Les mer: http://www.nordlandsbaat.com/

Draken Harald Hårfagre

Draken-Harald-Hårfagre-forside-2Mens vi venter på boka om nordlandsbåten kan du sjekke ut denne som er skrevet av Arne-Terje Sæther.

Intet mindre enn Norges og verdens største vikingskip, Draken Harald Hårfagre, bygd i Haugesund i perioden 2010-2012.

Fembøringen God Bør

God-Bør_Til-trykk-1-2Dette heftet presenterer prosessen om hvordan fembøringen God Bør ble bygd. Gjennom tekst og bilder følger vi båtbyggerne fra tømmeret blir hentet i skogen, til fembøringen er ferdig prøveseilt og blir overlatt i kjøpernes varetekt. Heftet er godt illustrert med lettforståelige forklaringer på byggeprosessen og tankegangen bak en slik båt. Heftet er 56 sider, 22×20 cm, tekst og foto Arne-Terje Sæther

Petter Dass Gjestebud

Mat og matlaging står høyt i kurs hos oss i heimen. Selskaper også. Da er det på sin plass å opplyse om denne boka av forfatter Anne Lene Lie. En mathistorisk bok hvor også nye retter presenteres – basert på nordnorske råvarer. Bon appetitt.

Kontaktskjema

1 + 11 =

%d bloggers like this: